Creatieve uitdagingen: 36 Days of Type

Creatieve uitdagingen: 36 Days of Type

Lettertypes hebben me altijd geïntrigeerd. Waar komen ze vandaan? Hoe komt het dat designers gek zijn op lettertypes zoals Helvetica? Of denk eens aan het ontzettend hippe ‘handwriting’ – er is tegenwoordig overal wel een workshop in ‘handlettering’. Dat is niet heel gek, want het is ontzettend leuk en ook ik laat me regelmatig inspireren door designers die gespecialiseerd zijn in letters.

36 dagen typografie

En als je veel designers volgt dan kom je in aanmerking met creatieve uitdagingen. En voor mij zijn creatieve uitdaging een startpunt om te ontwerpen. Ik vind het namelijk ontzettend lastig om uit niets, iets te creëren zonder een idee of briefing. Eerder gaf ik de uitdagingen vorm van Daily UI, waar de focus op interface ligt. Met de #36DaysofType ligt de focus op – #opendeur – typografie. Ik ontwierp mijn versie van het alfabet en de nummers 0 – 9. Jup, dat maakt samen 36 😉

E is voor Essentieel. Deze objecten draag ik standaard bij me als ik op pad ga. Ik ben nou eenmaal gek op muziek, een belletje met een vriend of – mits er WiFi is – een goede serie. Ook heb ik meestal een geavanceerd potlood bij me (papier huts ik wel ergens vandaan). Natuurlijk mijn telefoon om inspiratie vast te leggen, op te zoeken en te delen. En mijn Secrid, zodat ik geld op zak heb en mezelf kan identificeren mits dat nodig is.

R is voor Rotterdam. DUH! Ik ben een Rotterdammer en ik hou van Rotterdam. Deze twee iconen spot ik meestal tijdens het hardlopen. En ik bedacht dat de Euromast en de Erasmusbrug met een lekker zonnetje op de achtergrond, samen de R vormen.

Typografie is koning

Niet alleen in drukwerk, op posters of in logo’s is typografie een graag geziene gast. Typografie is nog steeds een grote trend in design. Website headers die 50% bestaan uit een tof lettertype die vertellen van wie de website is, of wat het product kan. Maar ook muziekvideo’s die uit diverse lettertypes bestaan bewijzen dat typografie, naast de content die zij visualiseren, koning is!

 

Letters uit de losse pols

Enkele letters heb ik geschreven. Dat klinkt heel eenvoudig, maar niks is minder waar. Sommige krullen zijn niet rond genoeg. Gelukkig heb ik dan altijd nog mijn software om bij te springen, maar zo uit de losse pols is tof wel toffer! Ik teken al van jongs af aan en dat voelt heel natuurlijk, maar op zo’n tablet is dat gevoel minder. Gelukkig heb ik een ijzeren wil. De j, l en y heb ik via Adobe Draw getekend. De komende maanden ga ik wat meer met de tablet aan de slag, dat schept toch weer wat extra mogelijkheden voor mezelf en natuurlijk mijn klanten.

S is voor Saartje. De eigenwijze teckel van mijn ouders heeft een onuitputtelijke energie. Haar staartje lijkt 24/7 te kwispelen, een mooi moment om met deze uitdaging haar enthousiaste karakter te delen met de rest van de wereld!

Kleur op nummer

Zoals je hierboven al kon lezen zijn ook de nummers 1-9 en 0 aan bod gekomen. In tegenstelling tot het alfabet heb ik hier gekozen voor onderstaand kleurpalet. Dit zorgt ervoor dat een serie ook daadwerkelijk een serie lijkt door hetzelfde kleurgebruik. Dit was af en toe best een uitdaging. Ook heb ik bij deze serie gekozen voor een illustratieve benadering. Meer cartoonesk en concrete vormen.

Meer letters!

Deze toffe creatieve uitdaging heeft me in contact gebracht met meer designers en heeft me geïnspireerd om meer letters te designen!

1 comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *